Zipwake & Tritech vinner pris i Embedded Awards 2015

Zipwake har med Tritech som utvecklingspartner tagit fram en helt ny produktserie interceptorsystem för fritidsbåtar. Produkten har vunnit stort intresse bland fritidsbåtsägare runt om i världen under sitt första år på marknaden. Det är snart 1 år sedan produkten lanserades på världens största båttillbehörsmässa, METS i Amsterdam.

Tritechs utvecklingsteam har ansvarat för elektronik och mjukvaruutveckling i projektet. Andreas Hansson har varit mjukvaruarkitekt och skrivit större delen av mjukvaran.

Vad gör produkten så speciell, Andreas?

Interceptorer och trimplan till båtar är egentligen inget nytt, liknande system har funnits länge. Vad som gör detta system speciellt är att vi använt komponenter så som GPS mottagare, 3D Gyro och accelerometer ifrån mobiltelefonbranschen och byggteknik ifrån fordonsvärlden för att bygga en högvolymprodukt med ett användarvänligt gränssnitt. Det gör att produkten har överlägsen prestanda till ett mycket konkurrenskraftigt pris. Att interceptorerna kan monteras utan stor inverkan på fritidsbåtar och att systemet dessutom är reaktionssnabbt och helautomatiskt gör produkten unik på marknaden idag.

Vad har projektet innehållit för utmaningar?

Otaliga :) Eftersom vi eftersträvat att hålla nere komponent- och licenskostnaderna till ett minimum är mycket utvecklat av oss ifrån grunden. Motorstyrning i marin miljö har också varit utmanande att lösa tillsammans med det mycket begränsade utrymmet i det dränkbara servot. Att sedan själva reglersystemet – att läsa av sensorerna (fart, pitch & roll) och styra interceptorerna till en optimal verkan – har funkat precis så bra som vi hoppats är mycket glädjande. Innan man testat så vet man ju inte…

Besök Zipwake eller Båtsystem och kika på de snygga videoproduktionerna.

- Magnus Janemyr