Navigerandes mellan uppgivenhet, girlpower och hopp om framtiden

Med 1300 (nästan uteslutande) kvinnor på plats och en stark uppsättning talare bjöd Women in Tech Conference 2017 på en hel drös med både viktiga insikter och pepp inför framtiden. Att få se och höra på så många bra förebilder var oerhört inspirerande, speciellt kanske när man som jag är relativt ny i branschen.

 

Allra mest intryck gjorde diskussionerna kring vikten av att ha just bra förebilder och mentorer, att aldrig downsella sig själv och att våga stå upp för sin åsikt även i situationer när man inte känner sig speciellt hemma (saker, som förstås, inte bara är applicerbart på just kvinnor utan på alla i vår arbetsmarknad). Cristina Stenbeck, Emma Rosman och Renata Chlumska var de av talarna som enligt mig tog upp dessa saker på allra bästa sätt, riktigt starka personligheter alla tre.

 

Men konferensen bjöd även på lite knepigare diskussioner kring lönegapet mellan kvinnor och män, samt varför fördelningen i ledningsgrupper är så skev som den är idag. Om hur vi ska få bättre spridning utan att för skullen se över skillnad i kompetens. Om vad vi måste göra i framtiden. Och visst kändes det en aning uppgivet när Sara Hermansson (Head of hybrid and electrified powertrain, Scania) visade upp ett collage av mycket homogena porträtt av Scanias ledning och konstaterade att det var rätt svårt att kunna se sin egen bild passa in där.

 

Samtidigt får vi inte glömma att vi faktiskt ÄR på väg åt rätt håll och att vi med rätt mindset och verktyg kan nå en så jämställd och välfungerande marknad som möjligt. Att det inte längre ska vara en diskussion om, utan en självklarhet, att alla kan ta plats – så även i ledande positioner. Jag hoppas på en framtid där jag med glädje ska kunna följa den utvecklingen!

 

TVÅ ANDRA REFLEKTERAR

 

Hitta sin plats i tech-pusslet
Johanna Nordlöf, Exjobbare KTH

 

Att vara minoritet
Åke Wernelind, VD

 

- Frida Lindberg

 

 

 

Dela på Facebook
Dela i Twitter
Dela i LinkedIn
Dela i Google+
Gilla denna nyhet
Please reload

  • Facebook - Grey Circle
  • LinkedIn - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle

Sociala medielänkar

Kontor

Sundbyberg Tel. +46 8 410 120 00

Göteborg      Tel. +46 31 763 38 00

Linköping Tel. +46 13 211 880

Helsingfors  Tel. +35 8 40 829 76 60

Kontakta oss

OBS: Enligt GDPR-lagen ber vi er att ej uppge några personuppgifter i fritextfältet ovan.