Att vara minoritet

Women in Tech i Stockholm den 8e mars var för mig väldigt inspirerande med fokus på mänsklig teknik som hjälper oss framåt, vad som är svårt, att våga ta risk mm. Det var många riktigt bra talare, bra moderatorer.

Min personliga favorit var Emma Rosman som med en inspirerande scennärvaro och sann övertygelse gav riktig WOW-känsla när hon pratade om vikten av att må bra i vad man skapar och bidrar till (hon har utvecklat en app för nyanlända svenskar) och om hur det gett henne mer än karriären och framgång i sig. Om hur viktigt det är att jobba på, även när det är tungt och att man måste tro på sin idé och överkomma hindren – att det går. Det bästa jag hört på länge, ett tvättäkta TED-talk föredrag man är stolt över att ha fått uppleva live.

En helt egen, personlig reflektion som jag fick precis när jag kom dit var att det var ca 50 män där och kanske 1000 kvinnor. Inte ur någon kritisk synpunkt utan mer som en aha-upplevelse. Det finns många tekniska miljöer där situationen är omvänd, det tänker man inte på när man tillhör majoriteten (oavsett kön, etnicitet, ålder eller annat). Det var något jag tog med mig. Vi får inte glömma den. Att minoriteten också beaktas och när man är minoritet känner man det själv, medan andra kanske inte gör det. Just för mig gick denna känsla över på fem minuter, men jag tänkte på den.

TVÅ ANDRA REFLEKTERAR

Hitta sin plats i tech-pusslet Johanna Nordlöf, Exjobbare KTH

Navigerandes mellan uppgivenhet, girlpower och hopp om framtiden Frida Lindberg, Systemutvecklare

Åke Wernelind