Hitta sin plats i Tech-pusslet

Efter en heldag av spännande seminarier, fantastiska föredrag och coola karriärkvinnor är vi fyllda av inspiration och har energi så det räcker och blir över. Att vara kvinna i en så mansdominerad bransch kan ofta ha motgångar, men efter att ha varit på WIT 2017 påminns vi återigen om att vi inte är ensamma och om hur mycket engagemang och pepp vi har bakom oss.

Sara Hermansson, chef för elektrifiering på Scania, visar en slide med foton på Scanias nio högsta ledare och vi hinner fundera en sekund och tänka “är det samma foto nio gånger?” innan vi inser att det är nio olika män i liknande kostymer. Sara fortsätter och förklarar att de alla är kompetenta och fantastiska ledare, men att hon själv inte ser var hennes pusselbit ska passa in i detta pussel. Och det är ju inte så konstigt med tanke på att de resultat som kommit fram i Accentures forskning visar att bland stora globala företag är endast 4.4% av alla CEO’s kvinnor.

Det känns så himla häftigt att vara en del av ett evenemang där 1300 personer vet precis vad man pratar om när vi tar upp jämställdhetsfrågor och tankar om karriär och utveckling inom våra respektive företag, där majoriteten av våra kollegor och chefer är män. Alla försöker vi hitta var vår pusselbit ska passa in i detta pussel.

Renata Chlumska avslutar konferensen på topp med sin historia om hur hon blev kär i klättring och bestämde sig för att bestiga “the seven summits”, dvs de högsta topparna på vardera världsdel, men hur hela planen – och kärleken för äventyren – försvann i och med en livssorg. Tolv år senare, år 2014, bestämde hon sig för att slutföra projektet, och det under enbart sex månader! Trots att Renatas karriärsval berör bergsklättring runtom i världen och vår berör ettor, nollor och “Hello World!” är de inte helt olika. Vi kan lära av hennes starka vilja och av att vi måste våga göra misstag — “If you are safe, it is worth taking a risk”.

Vad jag tar med mig från WIT 2017 är vikten av nätverkande och att mentorskap och förebilder har en extremt viktig roll i karriärsutvecklingen. Någon tipsade om att fundera på hur ens ”karriärbror” hade mött en svår situation men jag tänker nog hellre – ”vad hade Sara Hermansson, Renata Chlumska eller Cristina Stenbeck gjort?”

TVÅ ANDRA REFLEKTERAR

Navigerandes mellan uppgivenhet, girlpower och hopp om framtiden Frida Lindberg, Systemutvecklare

Att vara minoritet Åke Wernelind, VD

– Johanna Nordlöf