Navigerandes mellan uppgivenhet, girlpower och hopp om framtiden

Med 1300 (nästan uteslutande) kvinnor på plats och en stark uppsättning talare bjöd Women in Tech Conference 2017 på en hel drös med både viktiga insikter och pepp inför framtiden. Att få se och höra på så många bra förebilder var oerhört inspirerande, speciellt kanske när man som jag är relativt ny i branschen.

Allra mest intryck gjorde diskussionerna kring vikten av att ha just bra förebilder och mentorer, att aldrig downsella sig själv och att våga stå upp för sin åsikt även i situationer när man inte känner sig speciellt hemma (saker, som förstås, inte bara är applicerbart på just kvinnor utan på alla i vår arbetsmarknad). Cristina Stenbeck, Emma Rosman och Renata Chlumska var de av talarna som enligt mig tog upp dessa saker på allra bästa sätt, riktigt starka personligheter alla tre.

Men konferensen bjöd även på lite knepigare diskussioner kring lönegapet mellan kvinnor och män, samt varför fördelningen i ledningsgrupper är så skev som den är idag. Om hur vi ska få bättre spridning utan att för skullen se över skillnad i kompetens. Om vad vi måste göra i framtiden. Och visst kändes det en aning uppgivet när Sara Hermansson (Head of hybrid and electrified powertrain, Scania) visade upp ett collage av mycket homogena porträtt av Scanias ledning och konstaterade att det var rätt svårt att kunna se sin egen bild passa in där.

Samtidigt får vi inte glömma att vi faktiskt ÄR på väg åt rätt håll och att vi med rätt mindset och verktyg kan nå en så jämställd och välfungerande marknad som möjligt. Att det inte längre ska vara en diskussion om, utan en självklarhet, att alla kan ta plats – så även i ledande positioner. Jag hoppas på en framtid där jag med glädje ska kunna följa den utvecklingen!

TVÅ ANDRA REFLEKTERAR

Hitta sin plats i tech-pusslet Johanna Nordlöf, Exjobbare KTH

Att vara minoritet Åke Wernelind, VD

- Frida Lindberg