Alternativa tech-utbildningar viktigt att hålla öga på


Den 8e september var IoT-dagen på Nackademin och alla IoT-studenter fick en nyttig inblick genom att lyssna på och nätverka med branschkunniga föreläsare. Bland andra medverkade Tritechs Mats Bergmark som även sitter med i utbildningens ledningsgrupp.

Vad kan du som sitter i ledningsgruppen berätta om utbildningen?

Vad som är speciellt med utbildningen i jämförelse med mer traditionella tekniska utbildningar är naturligtvis bredden av områden som skall täckas in på en relativt kort utbildningstid, totalt två år. Det är naturligtvis en utmaning att se till så att studenterna får en tillräckligt bra introduktion av branschen och samtidigt göra den djupgående nog för att vara förberedande för jobb.

Utmaningen där för Nackademin är ju att bidra med så bra undervisare som möjligt och lyssna till de behov eleverna har för att kunna ge rätt förutsättningar. När vi pratar med några av de nya eleverna får jag intrycket av att de fått en bra start såhär långt och är taggade, det är riktigt kul och inspirerande att höra!

Vad tycker du om att ha denna typ av alternativa utbildning?

Det är viktigt att kunna erbjuda en väg in i tech-branschen för fler än enbart universitetsstudenter. Jag tror att alla arbetsplatser tjänar på att stäva efter mångfald inte bara vad gäller etnicitet och kultur. Det är minst lika viktigt att man får in olikheter inom varifrån man kommer i arbetslivet och det är därför denhär utbildningen är så häftig. En utbildning av den här typen samlar personer som velat komplettera sina högskolestudier, den som jobbat inom ett annat teknikområde men också de som har en helt annan arbetsliveserfarenhet kombiberat med ett starkt teknikintresse. Vi träffade exempelvis på en föredetta lastbildschaufför som alltid haft ett brinnande teknikintresse och valt att skola om sig. Det finns absolut plats för den som upptäcker tech-branschen senare i livet och därför är detta en utomordentlig väg in. Vi hoppas på att kunna ta emot taggade, glada praktikanter från denna utbildning till oss på Tritech!

- Mats Bergmark, Utvecklingschef på Tritech

Nackademin, IoT-utvecklare, Mats Bergmark, Tritech, Praktik på Tritech, Jobba på Tritech