Tritech ger unga inblick i Tech-branschen


För unga vuxna som precis tagit studenten är det inte självklart att ta steget direkt över till mångåriga studier. Det finns mycket annat som lockar som sabbatsår med resande eller jobb direkt efter plugget för att börja tjäna egna pengar. Därför kan organisationer som Tekniksprånget brygga för att ge en inblick i ingenjörslivet. Tritech har tagit emot två ungdomar som nyss tagit studenten, för att ge de en inblick i hur livet i Tech-branschen kan se ut på vardagsbasis och vilka utmaningar man som ingenjör kan ställas inför.

Norma och Anton tog nyss studenten och fick i skolan höra om någon som provat Tekniksprånget och tyckte det lät spännande. De har nu varit på Tritech i en dryg månad och skall totalt jobba i fyra månader. Norma vill lära sig mer om programmering, hon har aldrig gjort det tidigare och vill hitta vad som fungerar och känns spännande för henne. Anton vill mest få en upplevelse som ger honom bra inblick och en utmaning som spelar roll. ”Man vill inte bara vara där för att företaget behöver någon att utföra oviktigt jobb, man vill göra något som har betydelse. Hittills känns det enormt lärorikt. ”, säger han. ”Man vill inte hamna med någonting som bara behöver göras, man vill utvecklas. Och efter bara två dagar har vi nu fått jobba med att programmera moduler för betesdjur, så att de skall kunna användas i USA istället för Europa. Det är intressant och utvecklande!”

”Branschen behöver växa och att inspirera ungdomar till att utbilda sig är också viktigt i sig”, säger Tritechs VD Åke Wernelind. ”Så att erbjuda praktik är win-win för oss och samtidigt kan vi ge ungdomarna meningsfulla uppdrag. Hos oss får de arbeta praktiskt och se hur deras jobb gör skillnad på riktigt. Vi kommer behöva dessa ungdomar till branschen när de studerat klart och om det ger de en knuff i rätt riktning att få prova på ingenjörsyrket så ställer vi såklart upp! Vi hoppas att få träffa de igen om ett par år, tills dess har förhoppningsvis tiden på Tritech varit bidragande till beslutet att välja en karriär som ingenjör i Tech-branschen.”