Ett Lyckat Hackathon - 4 tips

Tritech arrangerar ännu ett av sina uppskattade Hackathons i veckan och projektledaren för eventets byggteam, mjukvaruutvecklare Anders Åström, tipsar om hur man gör ett lyckat Hackathon-event.

Vad ska man tänka på för att bygga ett kul Hackathon?

1. Ställ dig frågan "Vad vill jag få ut utav Hackathonet?" Vilken är publiken jag vill locka. Hur vill jag branda mig rent tekniskt? Tritech är traditionellt sett mer orienterat mot inbyggda system, främst inom IoT. Oavsett publik tror jag att det är roligast att kunna visa på vilka man är som företag och vilken teknisk riktning man har. I ett annat Hackathon jag var med och arrangerade för datastudenter fick de tävlande testa på att lösa olika uppgifter som bland annat gick ut på att skriva olika algoritmer och att hacka ett lösenord fast på en liten inbyggd hårdvara med begränsad prestanda vilket jag tror var helt nytt för de flesta. 2. Se till helheten och inte enbart själva Hackathon-utmaningen Jag tror även att de flesta förstås ser själva tävlingsmomentet som roligt men kanske inte det viktigaste. Ett lyckat Hackathon tycker jag ska vara underhållande och intressant som event genom att t.ex. erbjuda god mat, ha en gästföreläsning om något intressant och aktuellt ämne inom tech och att allmänt ha en trevlig miljö, varför inte med lite pingis! 3. Anpassa nivån till de tävlande. Det absolut viktigaste tror jag dock är att se till att formatet tillåter alla att känna sig inkluderade och delaktiga. Därför är det bra att först och främst ha en bild av nivån på deltagarna och vilka de är så att man kan anpassa svårighetsgraden och innehållet därefter. Om man inte vet exakt vilka deltagarna är eller var de kommer ifrån så är det viktigt att ha en bra spridning på svårighetsgrad och uppgifter t.ex. genom att ha nivåer som börjar lätt och blir svårare. Ett annat bra sätt att se till att alla kan vara delaktiga är att inte ha för stora grupper vilket jag har upplevt lätt kan leda till att några få personer gör allt jobb och att några blir utanför. 4. Var steget före deltagarna. Det är nog alltid bra att innan försöka förutse hur deltagarna kommer att lösa en viss uppgift. Detta för att t.ex. kunna veta hur man kan lägga upp ledtrådar för att undvika att någon helt och hållet kör fast. Det är roligt om deltagarna alltid har någon typ av idé hur de ska lösa ett problem så att de alltid är aktiva. Därför är det också viktigt att man som arrangör själv är insatt i uppgifterna och allra helst har tagit fram en egen lösning innan vilket kommer underlätta en hel del när folk väl kör fast och behöver tips. Roligaste Hackathonet du själv varit på? Ett Hackathon jag verkligen gillade gick ut på att lösa olika problem genom att fram dekrypteringsalgoritmer. Något som bidrog till att jag gillade just det här Hackthonet så mycket var den allmänt trevliga stämningen och att det bjöds på mycket god mat och dryck! /Anders

___________________________________________

OM TRITECH

Tritech är ett tekniskt utvecklingshus som tar fram intelligenta produkter och system för att realisera nya innovationer, tjänster och prylar inom IoT. Vi är ett produktutvecklingsbolag för såväl större etablerade bolag som start-ups inom industrin. Vi kan hjälpa våra kunder i hela processen, från idéframtagande till färdig produkt.

Tritech är ett juste företag där vi får varandra att utvecklas och där alla får synas. Vår kultur genomsyras av nyfikenhet, innovation och gemenskap. Alla på Tritech bygger vår kultur och vår kultur är vårt varumärke. Bli en del av något riktigt häftigt, sök idag! > Karriär på Tritech