Jämställd bransch innan pension?


När jag började min utbildning hösten 2012 var inte ens en tredjedel av de nyantagna till civilingenjörsprogrammet kvinnor. Design och produktframtagning, som jag gick, är ett av de program med störst andel tjejer på KTH. När jag sedan valde en masterinriktning inom mekatronik, där kurserna främst består av programmering och elektronik, kunde jag räkna antalet tjejer i klassen på min ena hand. Jag har varit en minoritet hela min universitetsutbildning och jag kommer, enligt all statistik, vara en minoritet i den här branschen tills dagen jag går i pension.

Jag har under min utbildning saknat kvinnliga förebilder. I KTHs årsredovisning från 2016 läser jag att av alla professorer på KTH (inklusive gästprofessorer) är bara 13 % kvinnor. Svenska börsbolags styrelser har 21% kvinnor, vilket bara är en procentenhets ökning från i fjol. I den här takten har vi jämställda bolagsstyrelser när jag är runt 50. Så, kanske är det här ett icke-problem för mina framtida döttrar. Jag hoppas verkligen det, men jag hoppas också att vi kan lösa problemet långt tidigare än så.

I år har Armada lyft Diversity som ett av sina core values, och det gör mig både glad och stolt att denna fråga lyfts på ett så stort event. Det ska bli intressant att se detta ledord genomsyra mässan, och jag hoppas att detta leder till diskussioner kring könsfördelning och till idéer på hur vi kan komma framåt snabbare. Vi behöver lyfta fler kvinnor inom tech, för kvinnor lyfter kvinnor och på så sätt får vi kanske ett stopp på den onda cirkeln. Och just därför känns det extra kul att i år få stå på Armada och representera Tritech, som tjej i tech-branschen. Utöver att prata med besökarna om Tritech kanske jag kan inspirera några tjejer till att våga välja en tekniskt avancerad master. Och om vi lyfter fler kvinnliga förebilder är jag säker på att vi kommer se fler ansökningar från tjejer till KTH och andra tekniska högskolor de närmaste åren.

Johanna Nordlöf, Systemutvecklare inom inbyggda system på Tritech

OM TRITECH

Tritech är ett tekniskt utvecklingshus som tar fram intelligenta produkter och system. Vi realiserar innovationer, tjänster och prylar inom IoT (Internet of Things).

Vi arbetar för så väl större etablerade bolag som start-ups. Vi hjälper våra kunder i hela processen från idéframtagning till färdig produkt.

Vi är jordnära och alla får möjlighet att synas, höras och utvecklas ihop med duktiga kollegor. Vår kultur genomsyras av nyfikenhet, innovation och gemenskap. Alla på Tritech bygger vår kultur och vår kultur är vårt varumärke.

Läs mer om att vara Tritechare HÄR