Årets Julklapp: Gratis internet


Årets Julklapp: Trådlöst, världsomspännande, gratis internet

Så var det plötsligt juletid igen, och precis som alla andra barn vill jag också ha mer trådlöst, världsomspännande, gratis internet i strumpan. Det skulle förändra ALLT!

För 5 år sedan lärde jag känna Buba från Senegal. Han sålde handgjorda saker, och pengarna han tjänade gick till att köpa cement, för han höll på att bygga en skola. Han fick en present att ta med tillbaks till skolan. En laptop med franska Windows XP (för i senegal pratar man franska), Rosetta Stone (lär dig all världens språk), utbildningsprogram och pedagogiska spel för barn. Allt va tvunget att va med från början, för något internet kunde man inte räkna med.

Elon Musk är en man med stora planer, och ett av hans mål är att ge världen trådlöst, världomspännande internet. Tänk Utbildning, Nyheter, Väder, Information och Kunskap. Åt alla, överallt, alltid. Elon är känd för att ha stora drömmar och dåliga tids-estimat. Då blir ni säkert förvånade när jag säger att trådlöst, världsomspännande, gratis internet redan finns!

Outernet är ett "software-defined radio and broadcast data"-företag. Sedan 2014 har dom sänt ut 20MB data om dagen från geostationära satteliter. Det innehåller tre delar: "Queue", "Sponsored Content", och "Core Archive". Core Archive innehåller "international and local news, crop prices for farmers, Teachers Without Borders, emergency communications such as disaster relief, applications and content such as Ubuntu, movies, music, games, and Wikipedia in its entirety". Queue innehåller material och webbsidor som röstats fram för dagen.

Dom utvecklar även mottagare, och ritningar och guider om du vill bygga den själv. Allt som behövs är en billig MjukvaruRadio-sticka (50kr), en enkel patch-antenn och en Raspberry Pi. Den lilla mottagaren ställer du utomhus. När du har vägarna förbi kan du plocka över dagens paket (till dator/telefon). Må snön falla vit och tjock i jul. Långt ovan molnen väntar redan en julklapp: Trådlöst, världsomspännande, gratis internet åt alla!

https://www.rtl-sdr.com/?s=outernet

https://www.raspberrypi.org/blog/outernet/

https://www.outernet.is/

https://en.wikipedia.org/wiki/Outernet

Oscar Wahlberg

Systemutvecklare inom inbyggda system på Tritech

_____________________

OM TRITECH

Tritech är ett tekniskt utvecklingshus som tar fram intelligenta produkter och system för att realisera nya innovationer, tjänster och prylar inom IoT.

Vi är ett produktutvecklingsbolag för så väl större etablerade bolag som start-ups inom industrin. Vi kan hjälpa våra kunder i hela processen, från idéframtagning till färdig produkt.

ATT JOBBA PÅ TRITECH

Tritech är ett juste företag där alla får möjlighet att synas, höras och utvecklas ihop med duktiga kollegor. Vår kultur genomsyras av nyfikenhet, innovation och gemenskap. Alla på Tritech bygger vår kultur och vår kultur är vårt varumärke. Läs mer om att vara Tritechare HÄR