AI Comes Home - to Tritech


Den 7 och 8 december deltog ett lag från Tritech, bestående av undertecknad, Mustafa Abdul Rasool och Viktor Selleby, i ett hackaton organiserat av Industryhack och Fortum. Temat för hackatonet var "AI comes home" och syftet var att få fram idéer om hur man kunde använda "AI assistenter", som Google Home, Amazon Alexa och Siri för smarta ellösningar. Förutom Tritech deltog sex andra lag från Sverige och Finland och i prispotten låg möjligheten till pilotprojekt.

10 på morgonen var vi på plats i Fortums lokaler redo för idésprutande och kodknackande. Efter inledande presentationer och info var det dags att sätta igång. Teamet hade snackat ihop sig innan och hade lite idéer om att använda information från AI assistenten för att kunna lastbalansera i nätverket. Vi hade tillgång till mentorer och tekniska experter från Fortum och vi uttnyttjade naturligtvis detta till att bolla idéer och suga ut information om vad som var nyttigt på Fortum. Vi snöade snabbt in på området laddning av elbilar och hur man kunde använda AI assistenten för det. Vi landade till slut i en idé om att låta användaren boka en laddstolpe via sin telefon/smarta hem device och sedan använda den informationen för att schemalägga laddning i systemet. Så efter lite design diskussioner satte teamet igång på eftermiddagen för att snickra ihop en demolösning.

Under dagen tittade många intresserade huvuden in från Fortum för att fråga vad vi gjorde och hur det gick. Vi fick flera gånger påminnelse från Industry Hack och våra mentorer att tänka på presentationen. Vi fick höra att "nu har vi varit inne hos det teamet och lyssnat på deras presentation". Det kändes som att de andra lagen låg långt före oss eftersom vi fokuserade på demo applikationen. När vi plockade ihop för att gå ut till middagen vid 20 tiden var det redan släckt och ihoppackat i de andra rummen och vi kände oss nedslagna. Vi bestämde oss för att komma tidigt nästa dag.

"Häftigt!" tänkte vi, "..de vinner säkert".

Tidigt nästa dag slet vi för att få demo att fungera och sätta ihop presentationen för kl.11 var det dags att torrköra för Industry Hack och vår mentor. Vi lyckades få ihop en fungerande demo, även om vi minskade vår ursprungliga ambitionsnivå och fick bra feedback från vår mentor. Vi tog sedan en snabblunch för att slutföra allt, 13:30 var det dags för mässa och jury. Under mässdelen ställde alla ut sina lösningar och sedan gick personal från Fortum runt och tittade medan lag för lag gick in till juryn. De flesta som gick på mässan samlades kring laget vid grannbordet som kom från ett solcellsbolag och hade med sig en solcell som pratade med Alexa. "Häftigt!" tänkte vi, "de vinner säkert".

Kvart i tre var det Tritechs tur att ställas inför juryn som bestod av diverse tekniska Fortum-chefer. Eftersom vi var sist ute hade vi fått många chanser att öva på vår "sales pitch" vid mässbordet så både demo och presentationen flöt på bra. Inget i laget hade dock några större förhoppningar om att vinna. Efter lite mingel var det dags för juryn att utropa två segrare. Första laget som vann var "Makers of Tomorrow" från Jönköping. "Jaha, då är solcellslaget på tur" tänkte vi. "And the winner is - Tritech" och Mustafa utbrister ett glädjetjut, vi andra kunde inte tro att det var sant. Oväntat, men med hjälp av kreativitet, flexibilitet och lyhördhet för kunden lyckades vi ta fram en idé som låg helt rätt i linje med vad Fortum ville satsa på. Man kan bara avsluta med att citera Julius Ceasar "Veni, vidi, vici" mic drop. Ok, han kanske inte gjorde ett mic drop, men hade det funnits hade han ta mig tusan gjort det.

William Eklöf

Utvecklingsingenjör på Tritech

_____________________

OM TRITECH

Tritech är ett tekniskt utvecklingshus som tar fram intelligenta produkter och system för att realisera nya innovationer, tjänster och prylar inom IoT. Vi är ett produktutvecklingsbolag för så väl större etablerade bolag som start-ups inom industrin. Vi kan hjälpa våra kunder i hela processen, från idéframtagning till färdig produkt.

ATT JOBBA PÅ TRITECH

Tritech är ett juste företag där alla får möjlighet att synas, höras och utvecklas ihop med duktiga kollegor. Vår kultur genomsyras av nyfikenhet, innovation och gemenskap. Alla på Tritech bygger vår kultur och vår kultur är vårt varumärke. Läs mer om att vara Tritechare HÄR