Innan du lämnar in! 3 tips från Exjobbaren

Jag kom till Tritech i början av oktober för att göra mitt exjobb. Det tog lite spånande innan jag kom på vad jag ville göra, tiden flög och plötsligt skulle rapporten vara inlämnad. Nu har jag gjort mina presentationer och rapporten är inlämnad. Känns bra men skulle jag ge tre tips så skulle jag säga:

1. HITTA BALANSEN MED HANDLEDAREN

Jag tror ju att det är bra att man klickar med sin handledare så länge som man har rätt balans i relationen. Man skall ha kul och samtidigt ha det gemensamma målet att få bra resultat. Det är bra att prata om hur man vill lägga upp arbetet tidigt och vara tydlig med vad man behöver från sin handledare för att nå i mål med sin rapport. Att kommunicera är alltid bra!

2. TESTA RAPPORTEN, HÅRT

När man sitter och jobbar med rapporten blir man blind tillslut, det är ett faktum. Medan man skriver har man hela tiden allting i huvudet och det är lätt att man glömmer eller helt struntar i att nämna sådana saker som man tycker är självklart. Om du exempelvis har gjort en illustration till en text, kan man hitta någon som inte har nån insikt i ditt arbete och fråga vad illustrationen föreställer. Stämmer beskrivningen får illustrationen godkänt och kan tas med i rapporten, annars är det bara att göra om och göra rätt. Poängen är inte att du själv ska kunna förstå din rapport, vem som helst som läser den ska kunna förstå innehållet.

3. BJUD PÅ BÄRS

Ut med rapporten. Ut med den till så många som möjligt som pallar att läsa den. Ge den till sambon. Till morsan. Till kompisen. Till tanten på ICA. Bjud polarna på bärs emot att de läser din rapport... Resultatet kan variera. Att dina handledare läser rapporten är givet, men ju fler som är involverade i exjobbet desto fler chanser till förbättring. Ju fler inputs du får desto lättare är det att se rapporten ur ett fräscht perspektiv.

Lycka till och ha kul!

Sebastian Magnusson har som exjobb hos Tritech undersökt möjligheterna att använda blockkedjeteknologi för att distribuera och verifiera certifikat inom IoT.