Kan man lära gamla hundar sitta?


Som de flesta känner till så har medellivslängden i Sverige och världen ökat stadigt de senaste århundrandena. Det är en följd av bland annat bättre sjukvård, mediciner och ökad välfärd. Parallellt utvecklas tekniken från de första stordatorerna som uppfanns någon gång när farfar var ung till de persondatorer vi har idag.

Användandet av datorn har skiftat form från att vara ett verktyg till att vara ett spektakulärt medium där man bara är några klick i från att kunna chatta med en vän på andra sidan Atlanten. Att konstatera att den drastiska utvecklingen har underlättat vår vardag är minst sagt en underdrift. Det är dock inte alla grupper i samhället som tar del av ovan nämnda fördelar. Bland dem finns de äldre, som blev bortglömda längs vägen.

En av anledningarna till att en del äldre inte hänger med i teknikutvecklingen, är att den helt enkelt riktas mot en annan målgrupp. Tekniska produkter är många gånger allt för avancerade att använda för någon som inte är född med en smartphone i handen. Det sägs också att med åren blir man mindre förändringsbenägen, och det kan väl ligga en viss sanning i det kanske. Jag tycker dock att ansvaret ligger hos de yngre och teknikkunniga att ta hand om de äldre och ge dem en chans att hänga med.

Något jag är stolt över att ha varit med och utvecklat är just en teknisk lösning som riktar sig till de äldre! Det är en till synes helt vanlig klocka men i själva verket (medveten ordvits) så innehåller den intelligens som kan detektera att användaren har ramlat och i sin tur meddela en anhörig. Jag tror och hoppas att vi i framtiden kan få se våra pensionärer inklusive mig själv utrustade med klockor och teknik à la James Bond på gatorna.

Och till dig som läst detta, kan du inte göra ett försök att lära tant Agda eller någon äldre i din omgivning något nytt om teknik så att vi inte glömmer bort att inkludera de äldre? Jag tror i varje fall att det går att lära gamla hundar att sitta.

Martin Frid

Systemutvecklare på Tritech

Kika närmre på klockan

Kolla in Bellpals film om klockan

www.bellpal.com

OM TRITECH

Tritech är ett tekniskt utvecklingshus som tar fram intelligenta produkter och system. Vi realiserar innovationer, tjänster och prylar inom IoT (Internet of Things).

Vi arbetar för så väl större etablerade bolag som start-ups. Vi hjälper våra kunder i hela processen från idéframtagning till färdig produkt.

Vi är jordnära och alla får möjlighet att synas, höras och utvecklas ihop med duktiga kollegor. Vår kultur genomsyras av nyfikenhet, innovation och gemenskap. Alla på Tritech bygger vår kultur och vår kultur är vårt varumärke.

Läs mer om hur det är att jobba på Tritech

Läs mer om Tritech som företag

Kika på lediga tjänster