Passionssparande


För några år sedan noterade jag ett fenomen som på senare tid verkar ha blivit en växande trend. Antalet bloggar på temat ökar stadigt och traditionell media har vid flertalet tillfällen ägnat ämnet uppmärksamhet. Vad det handlar om? Att snabbast möjligt spara ihop tillräckligt med kapital för att sedan kunna hoppa av arbetsmarknaden och pensionera sig.

Om den största drömmen är att göra allt annat än att jobba kan det inte ses som mycket annat än ett underbetyg till arbetsmarknaden. Åtminstone föreställning om den – så som den närs av de som inget hellre vill än att inte vara en del av den längre.

Ett poddavsnitt jag nyligen lyssnade på fick mig att reflektera över det hela ytterligare. Kontentan av det var att passion är någonting man samlar ihop till genom att skänka något den tid det kräver för att bli riktigt bra på det. Det kan ta tid att bli passionerad; att sitta och vänta på att man en dag vaknar upp och från ingenstans upptäcker att man har en brinnande passion för något outforskat som dessutom möjliggör en stabil inkomst är att göra sig själv en otjänst.

Min tro är att de som hänger sig åt att spara sig närmre pensionen endast i undantagsfall jobbar med teknikutveckling. Att kontinuerligt på sin arbetsplats till den grad bli så understimulerad att man mest av allt bara längtar bort, känns aningen främmande. För sällan har väl möjligheterna varit så stora som nu att välja och vraka bland intressant teknik att fördjupa sig i och jobba med. Tröttnat på webbsidor? Testa vindkraftverk! Ingen lust att fortsätta rita delar till flygplan? Ge elbilar en chans!

Ge upp idén om att passion är en lottsedel med ett fåtal vinnare, investera mer i tålamod istället för att eftersträva högsta möjliga sparkvot, och sök dig till någonting, istället för bort från någonting. Det börjar med en teknisk utbildning och slutar med en passion för utveckling.

Kristian Larsson

Kollega på Tritech

LÄS ANDRA INLÄGG FRÅN TRITECHARE

Se fler inlägg

TRITECH

Tritech är ett tekniskt utvecklingshus som tar fram intelligenta produkter och system. Vi realiserar innovationer, tjänster och prylar inom IoT (Internet of Things).

Vi arbetar för så väl större etablerade bolag som start-ups. Vi hjälper våra kunder i hela processen från idéframtagning till färdig produkt.

Vi är jordnära och alla får möjlighet att synas, höras och utvecklas ihop med duktiga kollegor. Vår kultur genomsyras av nyfikenhet, innovation och gemenskap. Alla på Tritech bygger vår kultur och vår kultur är vårt varumärke.