Vad är en ingenjör för dig?


Vad är en ingenjör för dig

Temat för vår inspirationskväll med Pepp var Making Change. Det var en chans för oss att visa att teknik och ingenjörskonst är så mycket mer än stereotypa könsroller. Det är en möjlighet för alla människor att göra skillnad.

Teknik har otroligt stor inverkan på samhället och det är viktigt att innovationer speglar verkligheten. Det är känt att en av de främsa triggers för uppfinningsrikedom handlar om att bryta mönster och tänka nytt. Både kvinnliga och manliga perspektiv är därmed viktiga för att få fram de bästa lösningarna på problemen. Det krävs helt enkelt en diversifierad talangpool för att bygga globalt framgångsrika bolag. Trots vikten av jämlikhet finns det världen över en utmaning i att locka kvinnor till tech-yrken.

Så hur gör man för att locka fler tjejer att välja tekniska linjer på gymnasiet och högskolor? Det handlar om att informera, inspirera och engagera unga tjejer redan i tidig ålder. Samhället är i dagsläget inte tillräckligt anpassat för att ge tjejer möjligheten att exponeras för teknik. Fundera på det! Det är enkelt att se skillnaderna, gå bara till närmsta leksaksbutik. Gränser emellan tjej -och killeksakerna är märkbara. Det sägs att åldrarna tio till femton år är särskilt viktiga för att få tjejer intresserade av teknik, för att senare söka utbildningar och jobb inom dessa branscher. Det krävs en aktiv förändring!

Jag tror att vi har kommit en bra bit på väg här i Sverige. Bilden först i bildsekvensen ovan gör mig glad, den visar hur de tjejer som besökte oss ser på en ingenjör. De fick välja tre attribut som beskriver en ingenjör. Framförallt ser vi ordet problemlösare. Andra ord är kreativitet, smart, nyfiken, innovatör, ascool och busig. Är något av dessa ord knutet till ett särskilt kön? Svaret är givetvis nej. Vem som helst kan bli ingenjör, förändra världen och göra skillnad genom teknik. Det är framtiden!

Nyteknik om Pepp: https://www.nyteknik.se/ingenjorskarriar/peppande-mentorsprogram-for-inspiration-till-ingenjorsyrket-6903155

Är du nyfiken på hur man bli ingenjör? Klicka här och läs mer om vägen till ingenjörsyrket.

Sanna Grönlund

Projektledare på Tritech

Läs fler inlägg från Tritechare

OM TRITECH

Tritech är ett tekniskt utvecklingshus som tar fram intelligenta produkter och system. Vi realiserar innovationer, tjänster och prylar inom IoT (Internet of Things).

Vi arbetar för så väl större etablerade bolag som start-ups. Vi hjälper våra kunder i hela processen från idéframtagning till färdig produkt.

Vi är jordnära och alla får möjlighet att synas, höras och utvecklas ihop med duktiga kollegor. Vår kultur genomsyras av nyfikenhet, innovation och gemenskap. Alla på Tritech bygger vår kultur och vår kultur är vårt varumärke.