Drönare som räddar liv?


Under det årliga Women in Tech-eventet i Stockholm i mars var Helena Samsioe, VD och grundare av Globhe, den föreläsare som avslutade. Hennes föreläsning handlade om ”Skapande av en bättre framtid med drönare och artificiell intelligens”, vilken jag tyckte var den mest fängslande och inspirerande av eventets alla föreläsningar.

Det har aldrig fallit mig in att drönare kan användas för att hjälpa människor och till och med rädda liv, till skillnad från i militären eller bara för att ha kul. Samsioe berättade hur hon och Globhe använder billiga drönare för att transportera medicinsk utrustning och stöd till människor på den avlägsna landsbygden i Malawi, långt ifrån medicinsk hjälp. Med hjälp av drönare kan människor som lider av kolera få omedelbar medicinsk hjälp och därmed möjlighet att överleva.

Idag investerar många företag i ny teknik och söker nya radikala sätt att använda den. Däremot är det inte en stor del av dessa företag som satsar på den nya tekniken med ändamålet att hjälpa människor med de mest basala behoven såsom att erbjuda rent vatten eller medicinsk hjälp. Presentationen var inte bara väldigt inspirerande för mig, utan förändrade också min bild av att drönare oftast används inom militären för att ta folks liv, istället för att rädda dem. Ibland är det svårt att tänka utanför boxen och att inte bli överväldigad av alla nya teknologier såsom artificiell intelligens, maskininlärning, etc. Dessa skulle med lite kreativitet kunna användas på många områden där dagens tekniklösningar inte räcker till.

Ibland har vi, eller åtminstone jag, en tendens att tvivla eller vara skeptisk till hur viss teknik används i ett negativt syfte eller kan falla i fel händer, och därför glömma hur det istället kan utnyttjas för att göra positiv inverkan och rädda liv. Presentationen visade mig verkligen en helt ny synvinkel på drönare och hur mycket de kan hjälpa människor i nöd med rätt användning.

Nancy Tsai Embedded Hardware Designer at Tritech

VIDARE TILL ANDRA INLÄGG

OM TRITECH

Tritech är ett tekniskt utvecklingshus som tar fram intelligenta produkter och system för att realisera innovationer, tjänster och prylar inom IoT (Internet of Things).

Vi arbetar för så väl större etablerade bolag som start-ups. Vi hjälper våra kunder i hela processen från idéframtagning till färdig produkt.

Vi är jordnära och alla får möjlighet att synas, höras och utvecklas ihop med duktiga kollegor. Vår kultur genomsyras av nyfikenhet, innovation och gemenskap. Alla på Tritech bygger vår kultur och vår kultur är vårt varumärke.

Läs mer om Tritech