Vad söker en startup?


Vad söker en startup för att snabbt nå till marknaden med sin innovation och produkt?

Jag pratade med en av våra kunder, David Ziemsky, grundare för startupen BellPal. Vad söker en startup för att snabbt nå marknaden med sin innovation och produkt? Och vilka egenskaper söker man hos sina samarbetspartners? Över en kaffe tog sig David tid att reflektera och svara.

- Det är egentligen rätt enkelt, säger David. En ärlighet och en bra referenspunkt på andra sidan bordet. Någon som förstår var startupen är, vart man ska, vilka utmaningar man har och den ekonomiska verkligheten hos startupen. Man vågar prata om affären och även ifrågasätta. När vi träffades klickade det. Det var mer verkstad än snack. Ni testade och provade ett antal spår direkt och gav er synpunkt. Ett smart, effektivt sätt, som var lösningsorienterat. Det man som fokuserad, men kanske inte tekniskt kunnig, entreprenör söker är en hypotes på en lösning som snabbt kan testas. Man verkligen känner att nu händer det.

David funderar vidare och säger

- Istället för att skriva och presentera i powerpoint så går man in i labbet och visar hur saker fungerar. Prestigelöst. Det förlöste många osäkerheter. Även om vi inte då visste exakt vad vi skulle göra hade vi ett framgångsrikt angreppssätt. Vi visste att vi skulle knäcka de tekniska utmaningarna.

Kaffet är slut och vi måste tillbaka till våra projekt. Jag själv satte mig och skrev denna text. David sprang tillbaka till affärsplanen för BellPal. Är detta då ett vinnande koncept? Snabbt labba och testa. Visa och förklara. Inga extrema specar och powerpoints, iallafall inte som en start. Just do it! Egentligen ingenting nytt. Alla håller nog med om det, men till skillnad från befintliga, lönsamma företag har en startup brist på tid och många gånger också pengar.

Just det med brist på pengar gör att man måste hitta affärsmodeller som fungerar för alla. Om inte, så kommer det kanske klicka, men inte fungera långsiktigt. Det var också grunden till vår satsning på Innovation Labs, en fokusering på att hjälpa entreprenörer och startups som en teknikpartner som vågar tänka annorlunda. Efter att ha varit igång i 18 månader kan vi sammanfatta att satsningen börjar ge frukt på många vis, för att inte tala om den fantastiska möjlighet att få vara med på en idéresa som kan bli precis hur stor som helst - i sann Startup anda.

Åke Wernelind

VD, Tritech

Läs mer om Tritech Innovation Labs

Läs mer om Bellpal > Kan man lära gamla hundar sitta? Martin Frid.

ABOUT BELLPAL

Driven by compassion and powered by technology, Bellpal is changing aging for the better, improving the lives of seniors, their families and caregivers. Bellpal is a watch with a fall detection alarm and positioning system for seniors and their caregiver ecosystem including relatives, care providers and senior homes. Bellpal detects and prevents falls and enables personalized, preventative care improving the quality of life for seniors and their loved ones. Bellpal is for seniors living in their own homes or in senior care facilities.

OM TRITECH

Tritech är ett tekniskt utvecklingshus som tar fram intelligenta produkter och system. Vi realiserar innovationer, tjänster och prylar inom IoT (Internet of Things).

Vi arbetar för så väl större etablerade bolag som startups. Vi hjälper kunder i hela processen från idéframtagning till färdig produkt.

Vi är jordnära och alla får möjlighet att synas, höras och utvecklas ihop med duktiga kollegor. Vår kultur genomsyras av nyfikenhet, innovation och gemenskap. Alla på Tritech bygger vår kultur och vår kultur är vårt varumärke.

Läs mer om Tritech

Läs mer om våra tjänster

Läs mer om att jobba på Tritech