Innovativ arbetsträning


Dima Kovalenko är 27 år gammal och bor i Majorna i Göteborg. Han har studerat elektronik på Chalmers och brinner för automatisering, närmare bestämt kombinationen mellan programmering och att labba med elektroniken. För tre månader sedan var Dima arbetssökande sedan 6 månader.

- Jag har utbildningen och kunskapen men det blev svårt att förklara vad jag är bra på när jag satt i intervjuerna, förklarar Dima. Det är i stort sett bara bemanningsföretag som lägger ut annonser på nätet och när jag försöker förklara vad jag brinner för inom avancerad hårdvarunära teknik, för HR-personer, har det varit svårt att göra sig förstådd. Det har tagit på självförtroendet.

I början sökte Dima endast tjänster han tyckte verkade roliga och som han trodde skulle passa honom. Efter sex månader gick han över till att söka allt möjligt som AMS ville att han skulle söka. Ofta handlade då avslaget om att han var överkvalificerad.

- Dima kom till oss från Arbetsförmedlingen i mars och har utvecklats enormt på kort tid. Sidoprojektet har gett självförtroende och vi ser att han vågar ta mer plats och kan presentera sina demos för andra med självsäkerhet. Vi skyndar långsamt och låter honom får tid att komma in i projekt och processer säger Magnus Janemyr, VD för Tritech Göteborg.

Dima arbetar bland annat med ett inhouse DIY-projekt som handlar om bevattning och övervakning av blommor.

- Det är kul att se hur det man skapat fungerar. Jorden i krukan låg på ett värde av 67 när jag kom till kontoret imorse. Man kan se här att jag vattnade imorse vid 7:37 och nu ligger värdet på 467. Dima pekar på grafen och visar vilken blomkruka det gäller och hur informationen har samlats in och lagrats i databasen.

Applikationen skall samla in all information från plantorna som sedan konfigureras genom en mobilanpassad hemsida. Sedan ska en användare kunna prenumerera på informationen och få påminnelser när värdena är för låga.

- Idén kom ur att vi är usla på att vattna blommor här på kontoret och saknade en påminnelse när det behövdes. Dima har skapat en sensor som mäter jordfuktighet och skickar data genom en wifi-modul som är uppkopplad till det trådlösa nätet, förklarar Magnus. Det är häftigt att se hur en kul idé vi hade på kontoret har blivit ett verktyg för arbetsträning och implementering av våra projektprocesser. Om allt går bra inhouse och han är nyfiken på att jobba som konsult får han gå med en konsult i ett live-projekt och få hands-on träning i hur det är att jobba för kund.

Magnus Janemyr

VD, Tritech Göteborg

OM TRITECH

Tritech är ett tekniskt utvecklingshus som tar fram intelligenta produkter och system. Vi realiserar innovationer, tjänster och prylar inom IoT (Internet of Things).

Vi arbetar för så väl större etablerade bolag som startups. Vi hjälper kunder i hela processen från idéframtagning till färdig produkt.

Vi är jordnära och alla får möjlighet att synas, höras och utvecklas ihop med duktiga kollegor. Vår kultur genomsyras av nyfikenhet, innovation och gemenskap. Alla på Tritech bygger vår kultur och vår kultur är vårt varumärke.

Läs mer om Tritech

Läs mer om våra tjänster

Läs mer om att jobba på Tritech