Föräldraledig i en het bransch

 

I en bransch hungrig på talang kan man som företag bli nervös när anställda går på föräldraledighet; kommer de att komma tillbaka? Kanske är det därför sociala medier florerar av evenemang såsom kodkvällar för föräldralediga och familjemingel - ett försök att locka de nyblivna föräldrarna tillbaka till techvärlden. Frågan är dock, fungerar det?

Vi frågar två mjukvaruutvecklare vad de har för förväntningar på arbetsplatsen före, under och efter föräldraledigheten. Ingrid, nyligen tillbakakommen från föräldraledighet, och Mustafa som snart går på sin.

 

- Det är inte säkert att man vill bli kontaktad de första månaderna under föräldraledigheten innan man känner att man har koll på rutinerna, säger Mustafa. Enklast kanske är att bjuda in till event och annat genom mail så att de som inte vill bli störda kan välja att koppla bort sin jobbmail.

 

Att göra specifika event för föräldralediga är inte något han tror på, däremot är det trevligt att känna sig välkommen till företagsevent även som föräldraledig.

 

- Det svåra är inte att inspirera en föräldraledig till att komma in till kontoret för ett event eller lite mingel, säger Ingrid, utan att man verkligen känner sig trygg där med sitt barn. Att det rent praktiskt finns en plats för barnvagnen, någonstans att byta blöjor, amma och att tech-kontoret är barnsäkrat för en klåfingrig liten.

 

Som förstagångsförälder kan det även vara svårt att ha koll på allt som behöver göras inför sin ledighet. Då är det viktigt att man som företag hjälper till.

 

- Det är mycket att tänka på innan man går på ledighet, man skall anmäla till försäkringskassan och informera i olika system i tid, säger Mustafa. Det är inte alltid lätt att veta om man missat någonting, speciellt som förstagångsförälder. Det känns viktigt att man får all information man behöver från sitt företag.  

 

Om föräldramingel och dylikt fungerar är nog olika för olika personer. Ingrid och Mustafa var dock eniga om vikten av att man får hjälp av sitt företag innan man går på föräldraledighet. Så om man som arbetsgivare ger den anställde mycket hjälp före, får personen att fortfarande känna sig välkommen under, så har man förhoppningsvis mindre anledning att oroa sig för om hen kommer tillbaka efter.

 

Intervjuade

Mustafa Abdul-Rasool och Ingrid Wiklund
Mjukvaruutvecklare på Tritech


 

 

OM TRITECH

Tritech är ett tekniskt utvecklingshus som tar fram intelligenta produkter och system. Vi realiserar innovationer, tjänster och prylar inom IoT (Internet of Things).

 

Vi arbetar för så väl större etablerade bolag som startups. Vi hjälper kunder i hela processen från idéframtagning till färdig produkt. 

 

Vi är jordnära och alla får möjlighet att synas, höras och utvecklas ihop med duktiga kollegor. Vår kultur genomsyras av nyfikenhet, innovation och gemenskap. Alla på Tritech bygger vår kultur och vår kultur är vårt varumärke. 

 

Läs mer om Tritech

Läs mer om våra tjänster

Läs mer om att jobba på Tritech

 

 

Dela på Facebook
Dela i Twitter
Dela i LinkedIn
Dela i Google+
Gilla denna nyhet
Please reload

  • Facebook - Grey Circle
  • LinkedIn - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle

Sociala medielänkar

Kontor

Sundbyberg Tel. +46 8 410 120 00

Göteborg      Tel. +46 31 763 38 00

Linköping Tel. +46 13 211 880

Helsingfors  Tel. +35 8 40 829 76 60

Kontakta oss

OBS: Enligt GDPR-lagen ber vi er att ej uppge några personuppgifter i fritextfältet ovan.