Det var bättre förr, eller?


​Svårigheten att rekrytera Generation Y är ett ämne som varit på tapeten den senaste tiden. Det pratas om den curlade, lata generationen som inte vet vad det innebär att jobba hårt. Som ställer orimligt höga krav på sina arbetsplatser. Samtidigt ökar antalet stressrelaterade sjukdomar som utmattning och depression. Hur hänger detta ihop egentligen?

Vi frågar två datastudenter från Uppsala Universitet och två av Tritechs egna millennials, hur de ser på sin generation samt vad de själva har för förväntningar på en arbetsplats.

– Jag vet inte om det stämmer att millennials är lata, curlade etc, det är inte omöjligt att så är fallet, säger datastudenten Samuel. Med det sagt tycks det ofta vara så att kritiken föds ur en romantisering av så kallat “hårt arbete”. Jag ser inte hur det skulle vara negativt att både kräva saker av sin arbetsplats samt vilja ha rimliga arbetsförhållanden.

Tritech kollegorna Anders och Viktor känner inte heller igen sig i att personer i deras generation skulle vara lata utan upplever det snarare som tvärtom. Att det finns ett stort karriärsdriv och höga ambitioner hos både dem själva och personer i samma ålder och bransch. Arbetsmarknaden idag ställer också högre krav på både erfarenhet och utbildning.

De är dock eniga om att det viktigaste på en arbetsplats är miljön och arbetskollegorna. Att slippa söndagsångesten och tycka att det är kul att gå till jobbet, hur “cheesy” det än må låta. De vill ha en chef som är inlyssnande och känna att de har stora möjligheter att utvecklas.

– Jag väljer hellre ett jobb med lägre lön än ett jobb där man inte kommer att utvecklas, förklarar datastudenten Saulo.

Är det här orimliga krav eller är det helt enkelt så att det oavsett årtal alltid kommer finnas de som hävdar att det var bättre förr? Handlar svårigheten att rekrytera kanske helt enkelt om att efterfrågan är större än utbudet, i alla fall när det kommer till duktiga utvecklare? Att det har skett ett maktskifte där den anställde för en gång skull har utrymme att ställa höga krav? Kanske är det så att den nya generationen helt enkelt vill må bra på sin arbetsplats, i ett samhälle där antalet stressrelaterade sjukdomar ökar – är inte det något positivt?

Elin Barnholdt

Millennial, Tritech

OM TRITECH

Tritech är ett tekniskt utvecklingshus som tar fram intelligenta produkter och system. Vi realiserar innovationer, tjänster och prylar inom IoT (Internet of Things).

Vi arbetar för såväl större etablerade bolag som start-ups. Vi hjälper våra kunder i hela processen från idéframtagning till färdig produkt.

Vi är jordnära och alla får möjlighet att synas, höras och utvecklas ihop med duktiga kollegor. Vår kultur genomsyras av nyfikenhet, innovation och gemenskap. Alla på Tritech bygger vår kultur och vår kultur är vårt varumärke.

Läs mer om Tritech