Mikrobryggeri med tech-tänk / Love is in the beer


För Fredrik Gustavsson växte ölintresset ur ett vinintresse, och tack vare ölintresset fann han sin nuvarande fästmö. Idag driver han tillsammans med henne och några vänner ett ölbryggeri i Göteborg, och jobbar samtidigt som konsult på Tritech.

Bland de ölintresserade är appen Untappd troligtvis inte okänd. En app där du kan upptäcka och recensera olika ölsorter och bryggerier. Fredrik saknade dock möjligheten att skapa evenemang för att gemensamt gå ut och ta en öl - och startade därför Facebookgruppen Untappd Göteborg. Via denna grupp kom han att träffa sin nuvarande fästmö och tillsammans med några vänner driver de idag bryggeriet Bearded Rabbit Brewery i Göteborg.

Teknikens framfart har gjort det lättare för människor att samlas runt gemensamma intressen som till exempel öl. Fredrik tycker dock att det finns mycket mer tekniskt kul man kan hitta på i samband med ölbryggeri och ser många synergier mellan tech och ölbryggning. Kunskap inom process- och reglerteknik är till exempel en stor nytta när det kommer till styrning av processen.

– Det finns riktigt mycket spännande att dyka djupare i inom den delen. Man kan helt klart göra ett väldigt roligt ex-jobb gällande just reglerteknik och styrningen där. Koppla ihop ölbryggning och IoT.

Det finns även mycket man kan göra programmeringsmässigt. Processen att brygga öl består av flera olika delar och steg där man kan samla in data för att analysera vad som skapar den bästa ölen. Med hjälp av programmering skulle man kunna både visualisera och analysera processen. Jäsning är typiskt ett sådant steg där små skillnader kan ge stora resultat.

Bearded Rabbit Brewery består idag av fem delägare och de har precis blivit med produktionslokal. Till hösten kan man hitta dem på Flodas nya satsning Garveriet där de kommer att ha en mindre produktionsanläggning. De kommer anordna ölprovningar och det kommer även finnas möjlighet till dagkonferenser. Mer info om Bearded Rabbit Brewery och deras härliga öler hittar ni här.

Elin Barnholdt

Tritech

Intervjuad

Fredrik Gustavsson

Mjukvaruutvecklare på Tritech Göteborg

OM TRITECH

Tritech är ett tekniskt utvecklingshus som tar fram intelligenta produkter och system. Vi realiserar innovationer, tjänster och prylar inom IoT (Internet of Things).

Vi arbetar för såväl större etablerade bolag som start-ups. Vi hjälper våra kunder i hela processen från idéframtagning till färdig produkt.

Vi är jordnära och alla får möjlighet att synas, höras och utvecklas ihop med duktiga kollegor. Vår kultur genomsyras av nyfikenhet, innovation och gemenskap. Alla på Tritech bygger vår kultur och vår kultur är vårt varumärke.

Läs mer om Tritech.