Har de Internet i Sverige?


Kan inte påstå att jag någonsin trodde att det skulle fungera att knacka dörr. En 20 år gammal adress på en skrynklig lapp från barnhemmet ledde mig upp och ner för gator utan namn. Och så satt man plötsligt där, i en lappad soffa omgiven av glada främlingar jag på ett eller annat vis var släkt med. Och fler rasade in genom dörren medan det ogenerat kungjordes om min ankomst ute på gatan. Jag är adopterad, jag har hittat min biologiska familj och jag har ingen aning om vad som händer nu?!

Dörren går i lås bakom mig och jag lägger nycklarna i skålen på hallbordet. Väskor från månaders resande i Sydamerika belamrar hallen. Jag sjunker ner i stolen och tar ett djupt andetag. Anteckningsblocket med släktträdet och alla adresser sticker upp ur ryggsäcken. Det är så många nya namn, kusiner, syskon, syskonbarn. Lättnaden som man egentligen inte får känna bubblar upp som för mycket kolsyra; Gud så skönt att jag inte behöver kontakta dem. De är där, jag är här och så var det med den saken. Jag kan skicka ett vykort någon gång men inte nu. Jag har aldrig varit så tacksam för bristen på kommunikationsmedel. Kroppen känns trött och tung där jag sitter ihopsjunken på stolen och låter tankarna flyga tillbaks till soffan på det jordiga betonggolvet i Uruguay. Jag tänker på hur det fnissades och viskades när jag bad om allas adresser. Vad var det som var så roligt med det? Svaret kom med plinget i mobilen några sekunder senare, “du har 48 nya vänförfrågningar på Facebook”.

“Jag glömde att teknik inte diskriminerar”

Hur efter var den här stackars tjejen från landet Europa? Har de inte Facebook i Suecia? De kanske inte har bra uppkoppling? Mobiler kanske är dyrare där borta? Så måste samtalen ha gått på spanska när jag sträckte fram penna och papper för att få adresser från var och en av alla 48 nya familjemedlemmar. Jag glömde att teknik inte diskriminerar och att de antagligen kan lika mycket om sociala medier som jag, kanske mer. Ju mer jag googlar desto tydligare uppenbarar det sig. Det faktum att fattigdom inte är tekniskt okunnig by default. Facebook hade 271 miljoner medlemmar i Latinamerika under 2018. Uruguay är det land i Latinamerika med högst antal socialt nätverkande användare, 78% av populationen är online. Ju mer jag scrollar desto mer hettar det om kinderna. 2015 uppskattades att 140 miljoner Latinamerikaner använde Facebook, 61 miljoner använde Blogger och 23 miljoner använde LinkedIn. Hur kunde jag inte känna till detta? En avisering rullar fram över bildskärmen, min biologiska halvsyster försöker ringa mig på WhatsApp.

Jag ignorerar samtalet och försöker samla tankarna. Husen hade ju för tusan inga ordentliga dörrar... hur har man råd med en smartphone då?! Scrollar vidare över sida efter sida för att hitta något påstående som styrker mina fördomar, men utan framgång. Dödsstöten kommer när Stanford University informerar mig om Uruguays lysande infrastruktur. Telefonnätet är 100% digitalt och på grund av landets lilla storlek täcker nätverket också den stora delen av sitt territorium, liksom det nationella elnätet. Varannan Uruguayansk medborgare har internet i hemmet. Face-palm. Jag hade för tusan kunnat fråga om deras WiFi?! Jag hade ogenerat kunnat be familjen ladda ner translation-appar på sina mobiler istället för att släpa dig en fysisk tolk. Jag väcks ut mina tankar när det återigen surrar till i mobilen. Min biologiska mamma Sandra rekommenderar mig att spela Candy Crush.

Karolina Frostare

Marknadskoordinator på Tritech

OM TRITECH

Tritech är ett tekniskt utvecklingshus som tar fram intelligenta produkter och system. Vi realiserar innovationer, tjänster och prylar inom IoT (Internet of Things).

Vi arbetar för såväl större etablerade bolag som start-ups. Vi hjälper våra kunder i hela processen från idéframtagning till färdig produkt.

Vi är jordnära och alla får möjlighet att synas, höras och utvecklas ihop med duktiga kollegor. Vår kultur genomsyras av nyfikenhet, innovation och gemenskap. Alla på Tritech bygger vår kultur och vår kultur är vårt varumärke.