Who run the world?!


Klockan är 11.45 och jag har skyndat mig från lunchen för att hinna förbereda mig. Rutinerat öppnar jag upp flera flikar på datorn, i två olika webbläsare, och placerar flikarna i ett rutmönster på de två skärmarna. I ytterligare en flik öppnar jag upp en sida som visar den exakta tiden, i timmar, minuter och sekunder - och jag vet att det är den sistnämnda faktorn som kommer ha betydelse här.

Minuterna sniglar iväg, men jag vågar inte lämna min plats ett ögonblick, och plötsligt är klockan 11.59.57, ...58, ...59, TOLV! Jag refreshar alla fönster, och jag får logga in på sajten. Jag har i förväg gjort en profil med ett relativt lätt lösenord, och fingrarna navigerar över tangentbordet i en invand rörelse. Jag är inne!

Kontaktuppgifterna är tack och lov redan ifyllda, men jag tvingas välja ett ämne som jag finner intressant innan jag kan gå vidare. Snabbt klickar jag i den första checkboxen, som följs av akronymen AI. Jag hinner inte ens överväga att gå igenom de andra alternativen. Pilen förflyttar sig sedan snabbt till Submit, och när sidan uppdateras får jag upp info om att jag fått tag på en av de eftertraktade biljetterna. Jag torkar bort en symbolisk svettpärla från pannan och kan pusta ut.

Fliken med tiden visar 12.00.32. Jag får senare reda på att jag endast hade 13 sekunder till godo innan biljetterna var slut. F y r t i o f e m sekunder. Så snabbt tog de slut i år. Man skulle kunna tro att detta var biljettsläppet till en Beyoncé-konsert (förutom detaljen att jag valde AI som intresse kanske), men detta var biljettsläppet till den årliga konferensen Women In Tech som hålls i Stockholm i mars varje år. Drygt 1500 biljetter släpptes, och fyrtiofem sekunder tog det innan platserna var slut.

Denna helt sanna historia visar ganska tydligt vilken efterfrågan det är på dessa typer av event. I denna bransch där vi kvinnor är minoriteten suktar vi efter meetups, kodstugor, seminarier, workshops, mässor - för att få ta del av historierna och berättelserna om hur de där andra kvinnorna tog sig fram. Hur de orkade, vad de blev inspirerade av, och i vissa fall: hur de stod ut. Jag anmäler mig ofta till dessa typer av event, men hamnar oftast på en bottenlös väntelista. Men i år ska jag alltså få gå på WIT, och jag vet redan nu att jag, precis som de 1499 andra som fått biljetter, kommer gå därifrån lite mer inspirerad, lite starkare och framförallt med lite mer hopp om en jämställd framtid i tech-branschen. För statistiken visar att det är långt kvar tills vi är där, men med nätverk som dessa kan vi förhoppningsvis lista ut anledningarna till varför statistiken ser ut som den gör och försöka skapa förebilder och inspirera unga tjejer att våga välja denna fantastiska bransch.

Hoppas vi ses under dagen! Vill ni hänga med mig, in och följ Tritech's Instagram @tritechinsta

/ Johanna Nordlöf