Ex-jobb 2020: del 1 om kvantsäkra algoritmer

Kvantkryptografi, satelliter och framtidens vågkraft. Våra ex-jobbare är just nu igång med att skriva de sista raderna på sina masteruppsatser. Och de är alla rörande överens, det som har varit absolut sämst är rapportskrivandet och byråkratin på respektive skola. Men vad har egentligen varit bäst? Och vad har projekten gått ut på? Jag har fått förmånen att träffa Andreas, August, Niclas och Douglas som alla skrivit ex-jobb här under VT 2020. I första delen träffar vi Andreas som skrivit ex-jobb internt för oss på Tritech. Häng med!

Andreas Öhman hatade programmering när han testade det första gången i åttan, men några år senare är han helt såld på mjukvaruutveckling för inbyggda system. Den passionen är även kopplad till ex-jobbet, då han undersöker hur 26 kvantsäkra algoritmer presterar på inbyggd hårdvara. Det han faktiskt gjort är att skriva ett program som kör varje algoritm på mikrokontrollen, vars minne och processorkraft är begränsad.

Även om Andreas inte vågar uttala sig om vilken algoritm som presterar bäst, då implementationerna kan variera, så har han ändå bidragit ett steg i forskningen. Det roligaste var dock inte alls relaterat till kvantsäkra algoritmer utan till mikrokontrollen och dess arkitektur. ”Vissa delar av ex-jobbet har varit att gå in i biblioteken till mikrokontrollen och jag har fått en bättre förståelse för hur den funkar, samt lärt mig hur man kan göra ändringar för att den ska fungera bättre med olika algoritmer. Och det har varit väldigt intressant”.

I höst börjar Andreas även hos oss som mjukvarukonsult här hos oss på Tritech. Det ser vi verkligen fram emot.

Utforska mer:

August som gjorde ex-jobb om satelliter: https://www.tritech.se/single-post/2020/06/04/Ex-jobb-2020-del-3-om-satelliter

Niclas och Douglas som undersökte framtidens vågkraft: https://www.tritech.se/single-post/2020/05/27/Ex-jobb-2020-del-2-om-framtidens-v%C3%A5gkraft