Ex-jobb 2020: del 2 om framtidens vågkraft

”Bara det att vi lyckades känns jävligt häftigt” säger Douglas Eriksson, som tillsammans med Niclas Bassili skriver exjobb för Novige via Tritech. Ex-jobbet har nämligen bjudit på diverse utmaningar, och killarna är väldigt stolta över vad de faktiskt lyckats lösa sin uppgift. Inte bara för att det är att det är kul att lyckas, utan även för att deras fynd kan komma att revolutionera framtidens energiförsörjning. ”…de har redan nu kunnat göra snabba tester och simuleringar som visar att de med denna data skulle kunna öka energiproduktionen med 20%” berättar Niclas.

Novige AB har utvecklat en prototyp för ett vågkraftverk som kallas NoviOcean. För att NoviOcean ska kunna utvinna maximalt med energi från vågorna krävs att den anpassar sig efter vågorna. Detta ställer krav på att kunna förutspå hur stor en våg kommer att bli, vilket varit Niclas och Douglas uppgift. Men det var lättare sagt än gjort. Niclas och Douglas insåg snabbt att många forskare redan försökt, men misslyckats. De hörde av sig till forskare som utvecklat teorier i området, men möttes av skepticism: ”gör det inte, det är för svårt”.

Men Niclas och Douglas gjorde det, och det var inte för svårt. De valde att använda sig av trycksensorer för att mäta tryckförändringen när vågen passerar ovanför. De registrerade data över tid, estimerade data och använde den för att bygga upp ett stort vågfält som bestod av flera underliggande komponenter. De konverterade sedan vågfältet till något som inte bara sker under tid utan även över rymd. På detta sätt kunde de alltså förutspå och beräkna hur vågorna förändras över tid på en annan position än mät-positionen.

Niclas och Douglas hade sedan länge planerat att testa sin modell i en vågtank. Men här kom nästa utmaning. På grund av Covid-19 stängde vågtanken och Douglas och Niclas hann bara få ut begränsade data från dessa försök. Så de fick tänka om och hanterade situationen genom att skapa simuleringar. Testet blev slutligen tvådelat med en del från vågtanken och en del från simuleringar. Dessa simuleringar var baserade på parametrar från faktiska vågkraftverk i England samt data från en rapport där de försökt göra liknande tester, fast med radar istället för trycksensorer

Men vad blev resultatet då? Jo för realistiska scenarion så kan Niclas och Douglas förutspå vågens storlek 12s innan den träffar vågkraftverket. Då är det ca 80m mellan sensor och vågkraftverk. Denna information kan användas i kontrollalgoritmer för att få vågkraftverken att automatiskt optimera för de vågor som kommer. Just nu tror de att denna data kommer kunna öka energiutvinningen med ca 20% och med ytterligare optimeringar hoppas man att vågkraften i framtiden skulle kunna konkurrera med riktigt billiga resurser som olja och kol.

Vi är stolta över Niclas och Douglas resultat och håller tummarna för att det går bra med lanseringen av NoviOcean. Vi ser dessutom väldigt mycket fram emot att välkomna dem båda i höst! Utforska mer:

August som gjorde ex-jobb om satelliter: https://www.tritech.se/single-post/2020/06/04/Ex-jobb-2020-del-3-om-satelliter

Andreas som undersökte kvantsäkra algoritmer https://www.tritech.se/single-post/2020/05/25/Ex-jobb-2020-del-1-om-kvants%C3%A4kra-algoritmer