Ex-jobb 2020: del 3 om satelliter

”Jag visste nog inte riktigt vad jag hade sökt”, det är förklaringen till hur August Bergh trillade in på teknisk fysik. Men varför han valde att skriva ex-jobb genom Tritech och DataPath har han dock ett bättre svar på, "allt som har med rymden att göra är ju superhäftigt". Och att August projekt är superhäftigt är jag verkligen beredd att skriva under på.

Datapath gör bland annat paraboler som används i områden utan täckning, vilket exempelvis kan vara katastrofområden där infrastrukturen slagits ut. I nuläget kan parabolerna enbart kopplas upp mot de geostationära satelliterna och August ex-jobb har gått ut på att undersöka möjligheten att använda samma paraboler för att koppla upp mot satelliter på lägre omloppsbanor. Vilket skulle resultera i mindre fördröjning och potentiellt lägre uppkopplingsavgifter.

Kruxet är dock att satelliter på lägre omloppsbanor har en vinkelhastighet som är snabbare än jordens rotation, vilket gör att de till skillnad från de geostationära satelliterna inte befinner sig på samma plats relativt jorden. De rör sig istället fort, vilket gör att man måste ha tillgång till deras aktuella positionsdata för att kunna träffa dem. En lyx man sällan har i områden utan täckning. Satelliternas hastighet påverkas även av ett antal störningar, exempelvis från himlakroppar och från solens strålningstryck. Riktigt lågt kretsande satelliter bromsas också upp av atmosfären. Sammantaget är det alltså svårt att räkna ut var en satellit borde befinna sig om man inte vet vart den befinner sig just nu.

Genom att använda sig av olika modeller, som exempelvis SGP4, har August undersökt om det är möjligt att träffa lägre kretsande satelliter genom att använda sig av äldre data. Han har även undersökt hur gamla data man kan använda för olika omloppsbanor och satelliter. I skrivande stund ser det ut som att data för satelliter på omloppsbanorna närmast jorden blir obrukbar inom ett par dagar, men att positionsdata från högre kretsande satelliter kan vara aktuell i ett par månader. Just nu verkar det alltså som att det är möjligt! Men så mycket mer vill August inte avslöja innan rapporten är helt klar.

När jag frågar vad som har varit roligast med ex-jobbet tvekar August inte en sekund. Ämnet. ”Jag tycker det är väldigt roligt med rymden och satelliter so it fits like a glove det här ex-jobbet. Jag har inte tråkigt!”

Vi hoppas att August blir lika nöjd med nästa uppdrag. I höst börjar han nämligen på mjukvarukonsult här hos oss. Varmt välkommen August!

Utforska mer:

Niclas och Douglas som skrev om framtidens vågkraft: https://www.tritech.se/single-post/2020/05/27/Ex-jobb-2020-del-2-om-framtidens-v%C3%A5gkraft

Andreas som undersökte kvantsäkra algoritmer https://www.tritech.se/single-post/2020/05/25/Ex-jobb-2020-del-1-om-kvants%C3%A4kra-algoritmer