Jenny om konsultrollen: "Jag är quarterback!"

”Jag är quarterback!” så beskriver Jenny Roos sin roll. Att vara projektledare, och dessutom konsult, handlar nämligen om att snabbt sätta sig in i situationer och leda teamet i rätt riktning. Speciellt i detta projekt. Jenny är just nu uppslukad i arbetet med att säkerställa produktion av livsuppehållande maskiner hos en av våra kunder inom MedTech.


När jag träffar Jenny är det svårt att tro att hon bara jobbat här i lite mer än en månad. För hon verkar ha stenkoll, vilket inte heller är så konstigt då hon jobbade här 2001–2009. Jenny känner sig hemma här och förklarar att återkomsten ”var som att ta på sig en mysig tröja igen”.

Jenny berättar att konsultlivet ofta bjuder på överraskningar, med nya situationer, tekniker och personer att ta sig an. Nuvarande situation innebär dessutom extra utmaningar både när det kommer till tidspress och kommunikation. Detta då många av MedTech-bolagets anställda jobbar hemifrån.

Enligt Jenny är det viktigt att vara modig för att trivas i rollen som konsult. Hon beskriver även att valet av arbetsgivare är betydande då en bra arbetsgivare skapar den trygghet och det engagemang som behövs. ”Vissa konsultfirmor är bara ett paraply för fakturering och ekonomi, Tritech är så mycket mer”.

Jenny är idag glad att hon testat på både produktbolag och konsultbolag. Det finns helt enkelt för- och nackdelar med båda. Det viktigaste är nog att man har kul på jobbet och att man bryr sig om varandra. Som under IT-kraschen när Tritech-gänget, i brist på budget, bestämde sig för att sova i baracker och käka varmkorv på konferensen. Kul hade de ändå!

I skrivande stund har Jenny 19 års erfarenhet, så det känns passande att avsluta denna artikel med ett tips till mer juniora branschkollegor. ”Man kan lätt bli skrämd av ständigt nya situationer som konsult. Ett tips är nog att försöka hålla en bra balans mellan att lyssna och lära så mycket som möjligt, men ändå inte vara rädd att våga ta för sig.”