Dejta en ingenjör


Sorlet ligger tätt i lokalen när omkring 25 elektrostudenter och utomstående från sju olika företag möts i Tolvan på KTH en kylig kväll. Eventet “Dejta en ingenjör” är det första i vad som senare beslutats bli en ny tradition hos arrangören Noblesse - elektrosektionens förening för tjejer och icke-binära.

- Jag tror vi är runt 20% av de antagna detta år. Det är väl inget rekord men den högsta siffran på länge, säger Anna medan hon delar ut drinkbiljetter till gästerna som strömmar in från korridoren.

Anna Wilhelmsson är 21 år gammal och studerar andra året på civilingenjörsprogrammet med inriktning elektroteknik på KTH. Hon är för första gången med och arrangerar ett event i Noblesse, där hon annars bara räknar sig som en aktiv medlem. En liknande förening fanns redan på 80-talet men låg vilandes från 2000 och startades igen 2013 i ny tappning med namnet Noblesse.

- Jag tycker verkligen vi behöver den här föreningen! Säger hon allvarligt. När det fortfarande är så få tjejer på elektroutbildningarna behöver man sådana här grupper för att stärka gemenskapen, stötta varandra och locka in fler tjejer som kanske inte vågar välja elektro.

Nu har hon visat alla företag in och sju bord har fått sina klungor med nyfikna studenter och förväntansfulla företagsrepresentanter. Sju minuter får de på sig att berätta, inspirera och bjuda in till samtal om livet på just deras företag. Anna håller koll på tiden och ser till att folk rör sig åt rätt håll när det är dags att gå vidare till nästa företag.

- Vi har ju inte gjort så mycket inom föreningen och vill komma ut till näringslivet mer, säger Anna medan hon sneglar på klockan. - Många har ju inte valt sin masterinriktning än och då är det inspirerande att få prata med företag och personer från yrkeslivet.

Nyfikenheten skapar ett energiskt sorl i lokalen. Hur är det att jobba som konsult? Hur lång tid tar ett uppdrag? Vad är för- och nackdelarna med att jobba in-house och ute hos kund? Anna behöver avrunda intervjun för att gå och förbereda nästa sociala del av kvällen, en vegetarisk buffé och fler möjligheter att nätverka. På vägen ut hejdar hon sig och vänder sig om i dörröppningen.

- Det handlar ju också om att ta chansen som företag, ler hon. Det är ofta högljutt, hetsigt och knappt om tid på de större mässorna. Det är på sådana här event som man får möjlighet att verkligen lära känna oss mer på djupet, som en växande målgrupp.

* Bilden i denna artikel kommer ifrån bildbanken BreddaBilden, som skapats för att komplettera bilden av vad teknik är och vilka som jobbar inom teknik och industri.

OM TRITECH

Tritech är ett tekniskt utvecklingshus som tar fram intelligenta produkter och system. Vi realiserar innovationer, tjänster och prylar inom IoT (Internet of Things).

Vi arbetar för såväl större etablerade bolag som start-ups. Vi hjälper våra kunder i hela processen från idéframtagning till färdig produkt.

Vi är jordnära och alla får möjlighet att synas, höras och utvecklas ihop med duktiga kollegor. Vår kultur genomsyras av nyfikenhet, innovation och gemenskap. Alla på Tritech bygger vår kultur och vår kultur är vårt varumärke.